Ενεργειακό σπίτι

Ενεργειακό σπίτι είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα κτίριο κατοικίας με υψηλή ενεργειακή αποδοτικότητα, η οποία οφείλεται στα χαρακτηριστικά της κατασκευής, της τυπολογίας και των μηχανολογικών εγκαταστάσεών, που έχουν ως στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών του CO2. Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα κατοικιών με πολύ χαμηλή, ή ακόμα και με μηδενική, ενεργειακή κατανάλωση: το μοντέλο Casakyoto, το παθητικό Σπίτι και, γενικότερα, τα πράσινα κτίρια.

Ενεργειακές απαιτήσεις
Οι ενεργειακές απαιτήσεις ενός κτιρίου είναι το σύνολο της ενέργειας που απαιτείται για τη θέρμανση, την ψύξη, τον αερισμό και το φωτισμό των εσωτερικών χώρων. Ένα ενεργειακό σπίτι είναι σε θέση να εξασφαλίσει τη θερμική άνεση, τον αερισμό και τον κατάλληλο φωτισμό για τη μέρα και τη νύχτα με μειωμένη κατανάλωση ενέργειας και στις καλύτερες περιπτώσεις, με μηδενική κατανάλωση ενέργειας που προέρχεται από ορυκτούς άνθρακες.

Αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά
Τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά ενός ενεργειακού σπιτιού καθορίζονται από το γεωγραφικό πλάτος, από τον όγκο του και από την προβλεπόμενη χρήση του. Ο προσανατολισμός του ενεργειακού σπιτιού επιλέγεται με γνώμονα την επιθυμητή έκθεση του κτιρίου στην ηλιακή ακτινοβολία, προκειμένου αυτό να αξιοποιήσει την ηλιακή θερμική πρόσοδο και το φυσικό φωτισμό. H επιλογή ενός συμπαγούς σχήματος κτιρίου μπορεί να περιορίσει τις θερμικές απώλειες προς το εξωτερικό περιβάλλον. Οι προεξοχές των γεισωμάτων και οι κεκλιμένες επιφάνειες των στεγών σχεδιάζονται κατάλληλα και προστατεύονται με μονωτικά υλικά, έτσι ώστε να αποτρέπουν τις αρνητικές επιπτώσεις από την πρόσπτωση της ηλιακής ακτινοβολίας στα διαφανή δομικά στοιχεία του κελύφους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και την επακόλουθη υπερθέρμανση του κτιρίου.

Κτιριακό κέλυφος
Στο ενεργειακό σπίτι, το κτιριακό κέλυφος σχεδιάζεται με τέτοιο τρόπο που ελαχιστοποιούνται οι ενεργειακές απαιτήσεις του. Η ενέργεια που ανταλλάσσεται με το εξωτερικό περιβάλλον περιορίζεται από τη μόνωση των αδιαφανών δομικών στοιχείων και από την κατάλληλη επιλογή διαφανών δομικών στοιχείων με υψηλή ενεργειακή αποδοτικότητα.

Μηχανολογικές εγκαταστάσεις
Οι μηχανολογικές εγκαταστάσεις ενός ενεργειακού σπιτιού είναι κατάλληλα σχεδιασμένες, ώστε να καταναλώνονται μικρές ποσότητες ενέργειας (υψηλή αποδοτικότητα, επαναχρησιμοποίηση του θερμικού φορτίου και ούτω καθεξής). Η χρήση μηχανολογικών εγκαταστάσεων που στηρίζονται στους ορυκτούς άνθρακες συνδυάζεται ή αντικαθίσταται εξολοκλήρου με εγκαταστάσεις που βασίζονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ηλιακή ενέργεια, γεωθερμία, αιολική ενέργεια).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *