Νέο Εξοικονομώ: Αλλαγές στον τελικό οδηγό του προγράμματος λόγω των ανατιμήσεων

Με την εκτόξευση των τιμών στα οικοδομικά υλικά, εξαιτίας του κύματος ακρίβειας, έρχονται νέες αλλαγές στο Νέο εξοικονομώ με σκοπό την αντιστάθμιση αυτών των αυξήσεων. 

Το Νέο Εξοικονομώ αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στο τέλος Οκτωβρίου και όπως αναφέρει το δημοσίευμα η υπαγωγή στο πρόγραμμα θα γίνει με βάση την αξιολόγηση των αιτήσεων και όχι με σειρά προτεραιότητας με βάσει της ημερομηνίας κατάθεσης της αίτησης , όπως ίσχυε στα προηγούμενα προγράμματα.

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας (Κώστας Σκρέκας) ανακοίνωσε ότι η πλατφόρμα εφαρμογής αναμένεται να ανοίξει στα τέλη Οκτωβρίου. Η ακριβής ημερομηνία έναρξης της εφαρμογής και τυχόν άλλες μικρές αλλαγές που αναμένεται να συμβούν θα καθοριστούν στην επίσημη έκδοση των οδηγιών εφαρμογής του προγράμματος που θα κυκλοφορήσουν τις επόμενες ημέρες.

 

Το πρόγραμμα συμβάλλει στον στόχο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα με σκοπό τη συνολική ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κτιρίων έως το 2030.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του Προγράμματος «Νέο Εξοικονομώ» ανέρχεται σε 632 εκατομμύρια ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και μαζί με τη μόχλευση θα κινητοποιηθούν κεφάλαια πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Η μέση εκτιμώμενη επιδότηση φτάνει στο 62% της συνολικής δαπάνης, ενώ αναμένεται να αναβαθμιστούν ενεργειακά 38% περισσότερες κατοικίες συγκριτικά με τον προηγούμενο κύκλο του προγράμματος. Η υποβολή αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά για χρονικό διάστημα ενός μήνα από την ημερομηνία έναρξης του Προγράμματος και θα είναι ταυτόχρονη σε όλη την Επικράτεια.

Το Πρόγραμμα αναμένεται να αξιοποιήσουν περί τους 50.000 ιδιοκτήτες και αφορά σε κτίρια που υφίστανται νόμιμα, χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία και των οποίων οι ιδιοκτήτες πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια. Ειδικότερα, περιλαμβάνει πέντε (5) κατηγορίες επιδοτήσεων, στις οποίες οι ωφελούμενοι εντάσσονται ανάλογα με το εισόδημά τους. Επίσης, προβλέπονται  κίνητρα για παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης σε πολυκατοικίες με επιμέρους αιτήσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων που περιλαμβάνουν κοινόχρηστες και μη κοινόχρηστες παρεμβάσεις αναβάθμισης αυτών.

Για αιτήσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων, μονοκατοικιών και διαμερισμάτων ως μέρος αίτησης σε πολυκατοικία, το μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης ορίζεται ως εξής:

Σε περίπτωση που η χρήση κατοικίας γίνεται από τον αιτούντα (ιδιοκατοίκηση), το ποσοστό επιχορήγησης είναι κλιμακωτό ανά εισοδηματική κατηγορία.

Σε περίπτωση που η χρήση κατοικίας γίνεται από πρόσωπο διαφορετικό από τον αιτούντα (δωρεάν παραχώρηση/ενοικίαση), το ποσοστό επιχορήγησης είναι σταθερό και ανεξάρτητο εισοδηματικής κατηγορίας.

Για αιτήσεις πολυκατοικίας, όταν συμμετέχει το σύνολο των χιλιοστών της πολυκατοικίας, προβλέπεται πρόσθετη επιχορήγηση (bonus) +10% στο προβλεπόμενο ποσοστό επιχορήγησης του κάθε συμμετέχοντος διαμερίσματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *